A kötelező biztosítás, mint a megnevezése is mutatja, kötelező jellegű, de nem mindegy, hogyan kötjük meg. A rengeteg lehetőség közül kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet sosem egy könnyű feladat, hát még ha biztosításról van szó, hiszen ez egy elég bonyolult és sokoldalú rendszer.

Ha netalán úgy éreznénk, hogy nem jól választottunk, vagy esetleg a későbbiekben találunk jobb ajánlatot, akkor sem késő, sőt igen gyakori a biztosításváltás. Egy kis figyelmességgel elcsípve a legmegfelelőbb ajánlatokat, évente jelentősebb összegeket is megtakaríthatunk.

Honnan értesül az ügyfél az ajánlatokról?

Eddig a biztosítási kampányokból értesülhettünk az újabb és kedvezőbb ajánlatokról, idén azonban már nem lesz ilyen jellegű kampány. De így sem maradnak le az ajánlatokról az ügyfelek, és még csak nem is kell keresgélni az ajánlatokat, ugyanis az idei évtől a biztosítótársaságok levélben értesítik a már meglévő ügyfeleiket a felmerülő újabb ajánlatokról, hogy az ügyfél eldönthesse, hogy váltana, vagy a régi biztosítása újonnan megszabott díja is megfelel neki.

Mikor lehet váltani?

Mivel a biztosítás szerződés alapján köttetik, ebben a szerződésben meg van szabva az a bizonyos időszak, amikor a biztosítás megszüntethető. 2015-ben is akkor válthatunk biztosítást, mikor annak évfordulója van. Évfordulós biztosításváltás esetén fel kell mondanunk a meglévő biztosításunkat, hogy másikat köthessünk helyette.

Fontos tudni, hogy a felmondási folyamatot az évforduló előtt 30 nappal el kell kezdenünk, illetve ebben az időszakban el kell jusson a felmondási szándék az illető biztosítótársasághoz. Ezt levélben vagy akár telefonfax segítségével is megtehetjük. Ha ez nem történik meg, akkor továbbra is a már meglévő biztosításunk marad érvényben.

A biztosításváltás egyáltalán nem kötelező. Amennyiben elégedettek vagyunk a jelenlegivel és annak következő évi díjtarifáival, nem kell semmit tennünk, csak továbbra is fizessük a kiszabott összeget.

Egy kis plusz segítség

Hogy könnyebb legyen a választás a jelenlegi és a lehetséges biztosítások között, könnyedén kiszámolhatjuk a biztosítási díjat internetes oldalakon úgynevezett kötelező biztosítás kalkulátorok segítségével. A legtöbb biztosítótársaság internetes honlapján is találhatók ilyen kalkulátorok, hogy megkönnyítsék az ügyfelek számára a választást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.